Till en liten

Igår blev det en present till en liten ny bebis som vi ska träffa idag. Mönster kommer från Ottobre 1 / 2012 och jag gjorde den i storlek 62 men kortade armarna en cm efter tips från Jenny. Det härliga tyget kommer från Znok och kantbanden är interlock från JNY.Att kanta den här med nya bandkantaren tog väl kanske fem minuter! Att sprätta dekorsömmen i fållen som hade töjt tyget  tog dock en halvtimma. Det verkar som att pressarfotstrycket helt enkelt ska vara på 1 när jag syr dekorsöm i trikå.

Mönster på snabbvirkade muffins
De här muffinsen går snabbt att virka, jag gjorde sex stycken på en eftermiddag. De virkas i ett stycke, hemligheten med att få dem någorlunda platta ligger i skumgummi. Jag köpte skumgummi på Åhlens som var två cm tjockt som egentligen är tänkt att användas till stolsdynor.

Jag har använt garnet paris och virknål 4.


Mönster:


Muffinsen virkas i ett stycke nerifrån och upp.

Med bottenfärg lägg upp 2 fm (eller använd magic loop om du föredrar)


Varv 1 6 fm i andra maskan från nålen (6)


Varv 2 Öka genom att virka 2 fm i varje maska varvet ut (12)


Varv 3 Öka genom att virka (1 fm i första maskan och 2 fm i andra maskan) upprepa varvet ut (18)


Varv 4 Öka genom att virka (1 fm i de första två maskorna och 2 fm i nästa maska) upprepa varvet ut (24)


Varv 5 Öka genom att virka (1 fm i de första tre maskorna och 2 fm i nästa maska) upprepa varvet ut (30)


Varv 6 Virka en fm i bakre maskbågen varvet ut (30)


Varv 7 – 9 Virka en fm i varje varvet ut (30)


Byt till toppfärgen.


Varv 10 Virka en fm i bakre maskbågen varvet ut (30)


Varv 11 - 14 Virka en fm i varje varvet ut (30)


Klipp till två fyrkanter i skumgummi som är lite större än vad bottenplattan är i diameter, klipp av hörnen så att de blir åttkanter och stoppa ner i muffinsen nu innan vi börjar med minskningarna.


Varv 15 Minska genom att (virka fm i de första 3 maskorna, virka två maskor tillsammans) upprepa varvet ut (24)


Varv 16 Minska genom att (virka fm i de första 2 maskorna, virka två maskor tillsammans) upprepa varvet ut (18)


Nu är det dags att stoppa den övre delen av muffinet, jag brukar stoppa ganska hårt, tanken är att den ska bli platt ner till och rund upptill.


Varv 17 Minska genom att (virka fm i den första maskan, virka två maskor tillsammans) upprepa varvet ut (12)


Varv 18 Minska genom att (virka fm i den första maskan, virka två maskor tillsammans) upprepa varvet ut (9)


Peta in lite extra stoppning om det behövs. Klipp garnet och dra ihop hålet på toppen, fäst tråden. Klart!


Givetvis är det fritt fram att experimentera med mönstret och pynta med bär och strössel eller vad det kan vara.


Ny symaskin med bandkantare!Jag har köpt en ny symaskin, jag sålde min fina Janome DC4030 och köpte en likvärdig Janome QDC3160 som har lite fler sömmar. Till den nya symaskinen passade även bandkantningsmojängen som jag beställt! Nu håller jag på att lära mig egenheterna på den nya maskinen, den gamla behövde jag i princip aldrig ändra inställningarna utan det blev bra än då, den automatiska trådspänningen var fantastisk. På den nya maskinen har det blivit lite provlappar för att få till en bra dekorsöm på trikå tyg utan att töja för mycket.

Mitt första projekt på nya maskinen blev en raglantröja i storlek 98 efter mönster från Ottobre 4 2011. Tyget fyndade jag från JNY på syfestivalen. Det är en ganka tjock interlock som jag inte är riktigt van vid att sy i, tyckte den töjde sig något i fållen längst ner. Tröjan är både använd en dag samt att hon sovit i den en natt så det är därför den är lite skrynklig.

Till halskanten har jag alltså för första gången använt en bandkantare. Normalt sett kan man bara köpa bandkantare till täcksömsmaskiner men i och med att jag varken har råd eller plats för en tredje maskin så chansade jag och köpte hem The quilt binder set som är till för att sy kantband på quiltar. Efter att ha testat den kan jag säga att den funkar kalasbra på trikå, kantbanden blir lite breda nästan 15 mm men jag tyckte det blev jättebra.  I den något sparsamma information som finns på internet står det att den enbart passar till ett fåtal ganska dyra maskiner men jag har alltså fått den att funka med Janome QDC 3160 vilken har en större stygnplåt än DC4030.

Mer info finns här: http://content.janome.com/index.cfm/machines/accessories/All/Quilt_Binder_Set . Jag beställde min från england för strax över 1000 kr så jo den kvalar in som ett dyrt men roligt tillbehör. Hurra för att äntligen ha hittat en bandkantare till vanlig symaskin!
Mysig vinterscarf

Måste passa på att blogga om den här scarfen (eller scharfen som min mamma säger) som min kompis Jenny har designat innan vintersäsongen är helt slut. Jag hade tänkt sy en fuskpolo till H men alla mönster jag kollade på såg lite knepiga ut så den här passade perfekt. Mönstret är alldels gratis och den är lätt och snabb att sy.

Mönstret hittar du här: http://jennyspysselhorna.blogspot.com/2012/02/sy-en-fleecefodrad-scarf.html
Jag använde elefanttyg från Jofotex och randig fleece från Stoff och stil till baksidan. Funderade på om jag skulle sätta tryckknappar eller kardborreband och Jenny tipsade om att med kardborre kan hon sätta på och ta av den själv.

RSS 2.0